Construction is Underway on Happy + Hale’s New Durham Location

January 25, 2016 § Leave a comment

Rendering, Happy + Hale, Durham

Rendering, Happy + Hale, Durham

Happy + Hale, a health-conscious restaurant concept with its flagship shop on Raleigh’s City Plaza, is expanding into Durham’s Ninth Street shopping and dining district, and The Raleigh Architecture Company (RACo) has designed the new addition to this growing business.

Currently under construction, the second Happy + Hale will fill 2000 square feet of a thoroughly renovated space within an existing building on Ninth Street. Yoga Off East will open behind it in 375 square feet.

Owned by Matt Whitley and Tyler Helikson, Happy + Hale is known for using only wholesome ingredients to prepare its fresh-pressed juices, salads, and wraps. To complement the restaurant’s concept, RACo partners Craig Kerins, AIA, and Robby Johnston, AIA, are using simple, honest materials for the physical space: concrete, wood, and open web steel trusses.

Steel trusses at the front of the space will give way to an overhead wood canopy with integrated lighting that will frame the large, open space for dining and gathering. Skylights provide natural light and views of the sky. Clustered pendant lighting will create a warm glow at the tables.

A walnut and stainless steel service bar will provide a “simple, linear ordering process for customers,” Johnston said. A wooden three-panel accordion door will open the interior to the exterior patio.

Within the space, a steel and glass storefront system will surround the “Juice Room” and allow customers to watch the staff prepare cold-press juices. During dinner and evening hours, a rotating menu of cocktails will be served using these fresh juices.

The restaurant’s kitchen will feature a central preparation table that will satisfy day-to-day needs and serve as a gathering point to promote food-based community outreach initiatives.

As Happy + Hale owner Tyler Helikson puts it, “This space represents the culmination of a dream,” said Helikson, “a place to connect, a place to create, a place to love, a place to empower.”

The Raleigh Construction Company, RACo’s construction partner, is building the new Happy + Hale, and expects it to be complete by this spring.

For more information on Happy + Hale, visit www.happyandhale.com.

For more information on The Raleigh Architecture Company, visit www.raleigh-architecture.com.

 

Advertisements

The Raleigh Architecture Co. Completes Trophy Brewing & Taproom

January 20, 2016 § Leave a comment

Transforming an existing warehouse into a state-of-the-art brewery operation.

Trophy Brewing's Taproom

Trophy Brewing’s Taproom

The Raleigh Architecture Company (RACo) recently completed the design and construction of Trophy Brewing & Taproom at 656 Maywood Avenue in Raleigh following the success of the firm’s design for the smaller State of Beer bar and bottle shop that opened on Hillsborough Street in 2014.

For their new location, owners David Meeker, Chris Powers, David Lockwood, and Les Stewart asked RACo partners Craig Kerins, AIA, and Robby Johnston, AIA, to transform an existing steel-framed metal warehouse in a post-industrial area of the city into a 12,000-square-foot, 20-barrel production facility. The new facility includes an 8000-square-foot brewery fully visible from the 800-square-foot taproom, a barrel aging room, a keg cooler, office spaces, and a large outdoor patio.

In the brewery, three single-batch fermenters and three double-bath fermenters provide approximately 180 barrels of fermentation space. A reinforced foundation slab supports the weight of the equipment. The partners also had to enlarge the structure’s gas and water supply systems and install extensive floor drainage systems.

Continuous floor-to-ceiling storefront glazing provides a clear view inside the brewery from the taproom. The partners emphasized the visual connection with an angled furniture plan, a continuous solid white oak bar top between the taproom and brewery, and a custom-crafted white oak ceiling in the taproom, also applied on an angle.

According to Johnston, the exterior of the taproom is wrapped in natural white oak that folds into the taproom ceiling over the bar and in contrast with the room’s dark interior. Including the black-stained white oak bar base, the design scheme is “reminiscent of the exterior versus interior of wine and bourbon barrels used in the aging process: The exterior is left natural and the internal is charred to enhance flavor.” The natural and black-stained oak overlap at the 16-seat bar “where you experience the beer,” he added. The partners also specified metallic gold paint to recall the gold or bronze sheen of the facility’s namesake: trophy.

An aluminum-and-glass garage door and storefront glazing also make the brewery operation visible from the patio and the street.

Among other special features are polished concrete floors in taproom, a custom-designed terrazzo tap surround, and custom-designed steel water jet sleeves.

The architect of record for Trophy Brewing & Taproom is David Mauer with RACo serving as design architect and The Raleigh Construction Company as contractor.

For more information on The Raleigh Architecture Company, visit www.raleigh-architecture.com.

Three More Modern Houses Complete The Cluster In “Hungry Neck”

January 13, 2016 § Leave a comment

The Raleigh Architecture Co. adds new single-family homes to old urban neighborhood.

The Raleigh Architecture Company (RACo) has completed the final three houses in a cluster of modern, compact, single-family homes within the old “Hungry Neck” neighborhood just east of downtown Raleigh.

Each of the five urban-infill houses – including the original two on Edenton Street — is specific to the owners’ needs and lifestyle, yet they share certain design sensibilities. Each sits on a small buildable area on its lot. That plus tight zoning restrictions suggested compact linear footprints and projecting forms. Front porches, shaded by cantilevered second floors, link the homes to the community and reinforce the existing vernacular. Each house is sited on its lot to maintain the way other houses in this neighborhood address the sidewalk and street. All five houses are filled with an abundance of natural light.

The New Kids on the Block

The Kwon house © Atlantic Archives

The Kwon house © Atlantic Archives

A series of skylights and high glazing brings light and views into the central space of the new 2000-square-foot Kwon house (above), which happens to be a spacious, double-height kitchen. The owner is passionate about cooking and entertaining, so the dining space flows off from the kitchen and can extend outside on a covered deck. Large roof overhangs shade the windows and cover the balcony off the master bedroom suite upstairs.

The Floyd house © Atlantic Archives

The Floyd house © Atlantic Archives

For the 1770-square-foot Floyd house (above), two thin, double-height spaces connect the lower floor to the upper story on the northern and southern elevations. A thin shed roof creates a large overhang on the southern elevation and covers a walk out deck. In keeping with the owners’ desire for a clean, minimal interior, crisp white walls rise from blackened oak floors.

The Powers house © Atlantic Archives

The Powers house © Atlantic Archives

Privacy was a key component for the design of the Powers house (above), located on what was a vacant corner lot. A cast-in-place concrete wall adjoining the house creates a private courtyard that shields the house from the busy street nearby. Carefully arranged windows fill the interior with an abundance of natural daylight yet maintain the owners’ privacy. Inside and upstairs, a steel walkway, visible from a double-height space below, connects the two upper bedrooms.

All five houses feature concrete foundations, custom wood trusses, steel columns that allow large spans and spaces inside, high efficiency HVAC systems, European-style cabinetry, and solid oak floors.

For more information on the Hungry Neck houses and The Raleigh Architecture Company, visit www.raleigh-architecture.com.

 

Where Am I?

You are currently viewing the archives for January, 2016 at THE RACo JOURNAL.